1950-09-23

Wittgenstein, Ludwig

  1. Voveraitė indukcijos būdu neišveda, kad ir kitai žiemai reikės atsargų. Ir lygiai taip pat mažai mums reikia indukcijos dėsnio, kad pateisintume savo veiksmus bei numatymus.
  1. Aš žinau ne tik tai, kad Žemė egzistavo ilgai iki mano gimimo, bet ir tai, kad ji yra didelis kūnas, kad tai yra nustatyta, kad aš ir kiti žmonės turime daugybę protėvių, kad apie visa tai esama knygų, kad tokios knygos nemeluoja, etc. etc. etc. Ir visa tai aš žinau? Aš tuo tikiu. Šis žinojimo kūnas (Wissenskörper) yra man paliktas ir aš neturiu jokio pagrindo juo suabejoti, tiktai daugybę patvirtinimų. Ir kodėl negalėčiau pasakyti, kad visa tai žinau? Ar nėra sakoma būtent tai? Tačiau ne tik aš žinau ar tikiu visu tuo, bet ir kiti taip pat. Arba dar daugiau – aš tikiu, kad jie tuo tiki.
  1. Aš esu tvirtai įsitikinęs, kad kiti tiki, tiki žiną, kad viskas yra taip (daß sich alles so verhält).
  1. Aš pats rašiau savo knygoje, kad vaikas taip ir taip išmoksta suprasti žodį: ar aš tai žinau, ar tuo tikiu? Kodėl tokiu atveju aš rašau ne „Aš tikiu…“, bet paprasčiausiai teigimo sakinį (Behauptungssatz)?
  1. Mes žinome, kad Žemė yra apvali. Mes galutinai įsitikinome, kad ji yra apvali. Šios pažiūros mes laikysimės, nebent pasikeistų visas mūsų požiūris į gamtą. „Iš kur tu tai žinai?“ – Aš tuo tikiu.
  1. Tolesni bandymai ankstesniųjų negali parodyti kaip melagingų, daugiausia, ką jie gali, tai pakeisti visą mūsų žiūrą (Betrachtung).
  1. Panašiai kaip sakinys „Vanduo užverda esant 100 °c.“
  1. Taip mes įsitikiname, tai vadiname „teise būti tuo įsitikinusiam“.
  1. Taigi, ar šia prasme neturime sakinio įrodymo? Tačiau tai, kad kažkas pakartotinai atsitinka, nėra joks įrodymas; bet mes sakome, kad tai suteikia teisę mums taip manyti.
  1. Tai mes vadiname savo prielaidų „patyriminiu pagrindimu“.
  1. Mes juk išmokstame ne tik tai, kad tie ir tie bandymai taip ir taip baigėsi, bet ir išvados sakinį (Schlußsatz). Ir čia, žinoma, nėra nieko klaidingo. Nes šis sakinys yra apibrėžto vartojimo instrumentas.
  1. Tai, kad mes esame kažkuo tikri (sicher), reiškia ne tik tai, jog kiekvienas atskirai yra tuo tikras (gewiß), bet ir tai, kad mes priklausome bendruomenei, kurią sieja mokslas bei auklėjimas.
  1. Mus tenkina tai, kad Žemė yra apvali. [Orig. angl. We are satisfied that the Earth is round.]

Ištrauka: Ludwig Wittgenstein. Apie tikrumą. Vilnius: Baltos lankos. 2009. P. 74-76

You may also like...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code