Hana Arent ir jos mažasis teatras

Marion Muller-Colard „Hana Arent ir jos mažasis teatras“ (2019)
Išleido: Jonas ir Jokūbas
Puslapiai: 64
ISBN: 978-609-82360-4-0

Mamos, kurios augina mažas šiuolaikines mergaites, tiesiog negali joms nepapasakotiHanos Arent ir jos mažojo teatropasakos, kurią parašė prancūzų rašytoja Marion MullerColard, išleido leidyklaJonas ir Jokūbas“ (2019), o į lietuvių kalbą išvertė filosofijos doktorantė Daina Habdankaitė.

Žinoma, kaip ir visas mergaitėms skirtas knygas, šią knygelę privalu paskaityti ir berniukams (kaip ir atvirkščiai).

Hannah Arendt (1906-1975) – žymi moteris mąstytoja, kuri pradžioje tyrinėjo šv. Augustino filosofiją, vėliau susidomėjo politikos prigimtimi, jos svarba bei blogio banalumu. Bet tai tik labai susiaurintai apibūdinta filosofės asmenybė, kuri išties labai plati ir netelpanti, kaip ir visi žmonės, tame tarpe ir mąstytojai/-os, į jokius apibrėžimus.

Minėtos knygelės autorė ne tik gražiai, bet ir išmintingai dedikuoja savo pasakojimą vaikams:

„Skiriu Manolenui ir Feliksui, nes vaikai, kurie trukdo dirbti, tam darbui suteikia prasmės ir vertės.“

Pati filosofė Hannah neturėjo vaikų ir nebuvo pratusi, kad jie trukdytų dirbti, bet tai dar nereiškia, kad ji neturi, ką papasakoti smalsiems užsispyrėliams. Savo istorijoje, būtinai jus visus nusives į teatrą, nes, anot pagrindinės herojės:

„… Pasakojimas turi būti veiksmas. Pasakoti dėl pasakojimo tėra tauškalai arba melas.“ (11 pusl.)

Ir

– Verta pasakojimo tokia istorija, kuri turi ją vertinančius žiūrovus.“ (16 pusl.)

Taigi, mieli skaitytojai-žiūrovai-tėveliai, jau šiandien skubėkite ne Barbės pirkti, o į svečius pas „Joną ir Jokūbą“, ne tik tam, kad išgirstumėte tęsinį, bet ir todėl, kad ši pasaka, tai tikra (nes intelektualinė) investicija į jūsų sūnaus ar dukros gyvenimo ateitį.

Parengė Živilė Filmanavičiūtė

Kitos „Mažųjų Platonų“ serijos knygelės: Sokratas prezidentas, Profesorius Froidas kalbasi su žuvimis, Martino Haidegerio tarakonas, Piktasis pono Dekarto Genijus, Alberto Einšteino nušvitimai.

You may also like...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code