LDK politinė mintis ir jos aktualumas šiandien (audio)

LDK-Kuolys

LEU Filosofijos katedra ir LEU IF Filosofinė draugija „Eidos“ 2014 m. spalio 1 d. pakvietė į Dariaus Kuolio paskaitą „LDK politinė mintis ir jos aktualumas šiandien“.

Darius Kuolys – humanitarinių mokslų daktaras, VU Filologijos fakulteto docentas, kultūros istorijos tyrinėtojas, visuomenės veikėjas, straipsnių politikos, kultūros, socialinių procesų Lietuvoje temomis autorius.

Lektorius dalinasi jį maloniai nustebinusiais atradimais tiriant Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto (1350 m. – m. 1430 m.) aplinkos dokumentus kuriuose kalbama apie bendrajį gėrį (bonum publicum), renkamo valdovo (dux electus) idėją bei daugelį kitų gražių dalykų.

Esame neišsivertę dar daugelio mūsų visuomenei fundamentalių tekstų, pamiršę protėvių puoselėtus tikslus, idėjas, vertybes.

Iš paskaitos konspekto:

Šiandienos mūsų pasaulis labai supaprastinamas ir jaunoji karta, kad ir išsilavinusi, bet jiems pasaulis labai paprastas. Gali turėti tam tikras technologijas, išsiaiškinti kaip jos veikia ir gana sėkmingai jas taikyti. Nebėra pasaulio sudėtingumo jausmo. Ankstesnės kartos mokėsi iš pasakų. Pasakos sudėtingas dalykas, ten ne viskas logiška, tas pasaulis toks keistas, viens kitą suėda, ne visi laimingi… Sudėtingas pasaulis. O dabar tu sėdi prie kompiuterinių sėkmės žaidimų, kur paspaudęs tinkamą mygtuką gauni teisingą formulę, sėkmės receptą. Tai supaprastintas pasaulio vaizdas. Jis daro visuomenę efektyvią, bet sykiu ir primityvina. Humanitarinių mokslų, edukologijos paskirtis ir yra neleisti supaprastinti to pasaulio. Parodyti jaunai kartai, kad yra daugiau veiksnių, kad pasaulis yra polilogiškas, įtemptas ir ne toks primityvus ir paprastas. Gyvenimo kelias įdomus, bet sudėtingas. 

Paskaitos garso įrašas:

[audio:http://www.filosofija.info/audio/110109_001.MP3]

You may also like...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code