Tomas Venclova: Kaip skaityti eilėraštį (9-10)

2014 m. rugsėjo-spalio mėnesį, Lietuvos edukologijos universitete, Lituanistikos fakulteto kvietimu, paskaitas skaitė Lietuvoje viešėjęs Jeilio (Yale) universiteto profesorius, poetas, vertėjas, eseistas, semiotikas, literatūrologas, aukšosios lietuvių kalbos puoselėtojas ir kūrėjas, „paskutinis  Titaniko keleivis”, milžiniško, laiko užmarštin nuskendusio, kultūrinio klodo atstovas – Tomas Venclova. 

Kursas dėstomas lygiai toks kaip ir Jeilyje tik lietuvių kalba. Profesorius remiasi Romano Jakobsono, Greimo, Jurijaus Lotmano ir kitų autorių darbais, taip pat savo perleista knyga „Собеседники на пиру“ bei 1985 metais apginta disertacija. Pasitelkęs rusų poezijos aukso ir sidabro amžių Tomas Venclova atskleidžia savo autorinį kultūros analizės metodą.

Devintoje paskaitoje analizuojamas Marinos Cvetajevos eilėraštis „Занавес”. Pasakojama apie platonišką šios poetės ir Boriso Pasternako meilę, aptariamas Jurijaus Lotmano apibrėžtas trejopas gyvenimo ir meninių tekstų santykio modelis. Kalbama apie sakralią erdvę, slenkstį, teatro uždangos metaforą, apie teatro gyvenimui primestas struktūras bei daugelį kitų įdomių dalykų.

Dešimta paskaita yra paskutinė, skirta apibendrinimams, taškų sudėjimui. Sykiu naujai mikro ir makro lygmeniu analizuojamas Anos Achmatovos eilėraštis Из цикла «Ташкентские страницы». Aptariami galimi eilėraščio subtekstai, Biblijos „Giesmių giesmės” inversija, žalčio, Babilono motyvai, Dantės „Dieviškoji komedija”, skaičiaus trys simbolika, Mandelštamo, Orfėjo ir Euridikės bei kitos temos.

Devintos paskaitos vaizdo įrašas:

Dešimtos paskaitos vaizdo įrašas:

Daugiau:
2014 m. spalio 24 d. vykęs T. Venclovos kūrybos vakaras „Atokvėpis užtruko neilgai…“

Kitos paskaitos: Pirma paskaitaAntra paskaitaTrečia paskaitaKetvirta paskaitaPenkta paskaitaŠešta paskaitaSeptinta paskaitaAštunta paskaita.

You may also like...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code